catering dietetyczny w Warszawie

Catering dietetyczny w Warszawie – wady i zalety

Prawie połowa społeczeństwa ma problem z prowadzeniem zbilansowanej, zdrowej diety. Zaczynanie od poniedziałku jest słynną maksymą, po to, aby kolejny weekend spędzić na kanapie przed telewizorem z paczką chipsów. W przypadku, kiedy brak czasu nie pozwala na przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków, z pomocą przychodzą cateringi dietetyczne. Jakie zalety opowiadają się za sukcesem tego typu usług i czy zawsze jest tak kolorowo?

Zalety cateringu dietetycznego

Przede wszystkim catering dietetyczny w Warszawie to zaoszczędzenie czasu. Można zapomnieć o godzinach spędzanych w kuchni na przygotowywaniu posiłków. Potrawy są dostarczane pod drzwi, zazwyczaj w godzinach porannych, co dodatkowo pozwoli zaoszczędzić trochę czasu rano na uszykowanie się do pracy. Ponadto nie trzeba martwić się o błąd w wyliczeniu kalorii, które należy spożywać w ciągu dnia. Jest to bardzo istotne w przypadku redukcji masy ciała. Eksperci z firmy cateringowej przygotują posiłki o odpowiedniej kaloryczności, dzięki czemu odchudzanie będzie łatwiejsze. Poza tym, przygotowane dania są odpowiednio zbilansowane, więc posiadając dietę eliminacyjną niektóre produkty z diety, pewne jest, że nie brakuje w nich żadnych składników odżywczych. Za cateringami dietetycznymi również przemawia wygoda oraz to, że dzięki rozpisce posiłki są regularne i nie ma miejsca na dodatkowe przekąski. Jedną z największych zalet jest także szansa na spróbowanie nowych smaków, które mogą nie być osiągalne w domowych warunkach, jeśli nie posiada się odpowiednich umiejętności kulinarnych.

Wady cateringu dietetycznego

Niestety, ale korzystanie z usług cateringu dietetycznego wiąże się ze sporymi kosztami. Niekiedy zaledwie trzy dni zbilansowanej diety o niskiej kaloryczności, może kosztować około 60 złotych. Na dłuższą metę, korzystanie z tego rozwiązania, staje się droższe niż gotowanie samodzielnie w domu. Kolejnym minusem jest również brak elastyczności w przygotowywanych posiłkach. Oznacza to, że nie można zamieniać potraw lub składników, za jakimi się nie przepada. Ponadto ilość opakowań jednorazowego użytku, która jest wykorzystywana w tego typu usłudze, szkodliwie wpływa na środowisko. Korzystanie z cateringów dietetycznych, które używają plastikowych opakowań i sztućców, może pogłębiać kryzys ekologiczny. Wiąże to się też z tym, że posiłki należy podgrzewać, a nie zawsze jest dostęp do mikrofali w pracy czy też szkole.

Przy podjęciu decyzji, dotyczącej wyboru diety pudełkowej, bardzo ważne jest, aby zastanowić się zarówno nad wadami jak i zaletami takiej usługi. Nie da się jednoznacznie określić, czy jest to najlepsze rozwiązanie w kwestii poprawy nawyków żywieniowych czy osiągnięcia wybranych celów sylwetkowych. Pomimo tego, warto przyjrzeć się cateringom dietetycznym i ich ofertom jako ciekawej usłudze dostępnej na rynku.