Co warto zjeść podczas wakacji w Zakopanem?
Planujesz wyjazd do Zakopanego? To idealny moment, aby oprócz napawania się niesamowitymi i zapierającymi dech w piersiach potrawami, spróbować także regionalnych potraw i przekąsek. A te potrafią bardzo mocno zaskoczyć!
Będąc na Podhalu, nie sposób nie skosztować kwaśnicy, która bardzo często mylona bywa z kapuśniakiem. W tym przypadku podobne nazewnictwo to jedyne podobieństwo! Prawdziwa góralska kwaśnica przygotowywana jest na bazie kapusty kiszonej bez dodatku warzyw. Nieco bardziej wystawna wersja to ta gotowana na baraninie.
Tradycyjne potrawy Podhala zachwycają różnorodności
Kolejna potrawa będąca obowiązkową pozycją podróży do Zakopanego, są hałuski. Czyli regionalne kluseczki ziemniaczane. Zwykle podawane są z ciepłym mlekiem, regionalnym serem lub skwarkami. Konsystencja i walory smakowe z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom kopytem i klusków śląskich.
Moskole- co to takiego?
A może moskole? To nic innego, jak placki przygotowywane z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, soli i jajka. Potrawa ta pieczona jest na blasze i zwykle serwowana w towarzystwie masła czosnkowego, a także niekwestionowanego górskiego króla, czyli oscypka.
No właśnie… czym więc jest oscypek i a czym polega jego fenomen? To sery produkowane z mleka owczego, które tworzone są przez Baców w górach. Przyjęło się, że z Podhala nie można wyjechać bez porównania tego przysmaku!